Máme tady takovou partu.
Doma ji máme pracovně pojmenovanou Loučkaři.
Občas se sejdeme na stejné akci.
Popřeje si k Vánocům, Novému roku.
Vyrazíme na pivo.
Vyrazíme na běžky.
Nebo si jenom tak vyrazíme:-)
Ale už se nám také tvoří tradiční akce.
První byla svatomartinská husa.
Letos už pojedeme 5. ročník.
A zdá se, že máme našlápnuto na další tradici.
Akce pštrosí vejce.
Náš kamarád už podruhé objednal na Slovensku vejce.
A na nás bylo vymyslet, co s ním.
Ještě celé |
Pro letošek jsem si říkala, že by nemusely být špatné omelety.
Nejdříve jsme vydobyli obsah vejce.
Dostat se dovnitř není jen tak. |
Vysoce technická práce.
A množství vaječné hmoty.
Obsah vejce - 1300 ml.
S pomocí matematiky jsme vypočítali, že odpovídá cca 26 vejcům.
Chvílemi to vypadalo velmi náročně. |
Přidali jsme 300 ml smetany na zjemnění.
A důkladně našlehali.
Vrtáme. |
A jdeme na to:
1. bylinková
na zahřátém olivovém oleji a přepuštěném másle chviličku osmahneme směs jarních bylinek.
Já na zahradě našla pažitku, česnekovou pažitku, petrželku, snítku rozmarýny a trošek libečku.
Zalejeme směsí vajec a smetany, osolíme a opepříme. Směs lehce přihrneme ke středu, smažíme asi 2 minuty a přesuneme na nahřátý talíř.
My použili na každou porci 2 naběračky hmoty a rozdělili na šest porcí.
Ostatní omelety mají stejný postup, jen se liší ingredience:
2. Spařený špenát nasekaný na drobno + feta
špenát osmahneme,zalejeme vaječnou směsí, nesolíme (slaný je sýr), upečeme a zasypeme sýrem.
3. nakrájená šunka + sýr + jarní cibulka
nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme, přisypeme šunku, zalejeme vaječnou směsí, osolíme a opepříme, necháme ztuhnout a ke konci posypeme sýrem, který se roztaví.
4. slanina + česnek + čedar
slaninu osmahneme na sucho - pustí dost tuku. Ten vylejeme, slaninu osušíme na potravinovém ubrousku, aby pohltil přebytečný tuk. Na pánev dáme trochu olivového oleje a přepuštěného másla, přidáme slaninu a česnek, zalejeme vaječnou směsí. Přiklopené necháme ztuhnout a ke konci přisypeme nastrouhaný čedar.
A na závěr jedna sladká:
v přepočtu na běžná vajíčka:
tři vejce + 100 ml smetany + 2 lžíce hladké mouky + špetka soli.
Přepuštěné máslo necháme rozpustit, zalejeme vaječnou směsí velmi tence, osmahneme po obou stranách.
A připravíme si rozvar z lesního ovoce:
Ovoce nasypeme do rendlíku, lehce podlijeme vodou (cca 0,1dl), osladíme cukrem, necháme projít varem.
Rozvar přelejeme přes hotové omelety.
Fotky jsou dost nekvalitní.
To je tak, když si sice vezmete foťák s sebou, ale nedáme do něj kartu.
Takže si musíte vystačit telefonem.
Celý víkend byl pro nás hodně hektický a náročný.
A toto setkání bylo jeho milým uvolněným zakončením.
A tímto děkuju Simče a Vlastíkovi za zorganizování a spolu s ostatními účastníky za povedený nedělní večer.
Vaše Ilona
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš milý komentář. Jsem ráda, že jste navštívili můj blog a přeji krásný den. Ilona