středa 6. dubna 2016

RECEPT/Jahodovo-borůvkový koláč


Včerejší krásné, letní počasí vytáhlo ven snad všechny.
Mě přimělo k tomu, abych dorazila jarní číštění záhonů.

 

Mám splněno.


Záhony vypleté.


A že ten u růží mi dal zabrat!

 

Zjevně jsem ho musela pohnojit nedostatečně uzrálým kompostem, takže byl zaplevelený až hrůza.
Myslím, že se k němu budu muset ještě několikrát vrátit, než se mi to  opravdu podaří zlikvidovat.

 

No, aspoň mám poučení pro příště.


Jsem totiž zahradník-amatér kombinovaný s netrpělivou ženskou, která chce mít všechno a hned.
Což je dost brutální kombinace.
Rychle pracuju a často opravuju.

 

Ale myslím, že v mém věku už s tím nic moc nenadělám.
Jenom mám holt víc práce:-)

 

A protože včerejší počasí bylo opravdu letní, inspirovalo mě to k probírce mých zimních zásob, abych pomalu dělala místo na letošní úrodu.
A toto se z toho narodilo:

 

BORŮVKOVO-JAHODOVÝ KOLÁČ.

Ten recept je tak lehký, že se skoro stydím tady uvádět.
Ale zase je můj oblíbený.
Protože splňuje dvě kritéria -rychlý a chutný. 

 

suroviny:
na těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
Teď na jaře doporučuju nahradit v rámci očisty těla pšeničnou třeba rýžovou nebo špaldovou
Ta má ještě jeden bonus navíc. Je nejen zdravá, ale chutná lehce po oříškách.
1 hrnek cukru 
Já dávám jen něco málo přes půl a používám třtinový - ze stejných důvodů jako předchozí bod.
1 prdopeč (prášek do pečiva - je ještě někdo, kdo tuhle zkratku nezná?)
2 vajíčka
1 hrnek mléka
V případě, že máte intoleranci na mléko, můžete nahradit čistou vodou, nebo jiným druhem mléka.
1/2 hrnku oleje
Používám slunečnicový.
V žádném případě nedávejte olivový. 
Je tak výrazný, že úplně změní chuť těsta. 
A ne k lepšímu:-(

na náplň:
minimálně 300 ml borůvek - tedy větší hrnek, ale jinak můžete dát borůvek podle chuti. Já se řídím heslem "čím víc, tím líp"
minimálně 300 ml jahod - stejné pravidlo

na žmolenku:
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek cukru
4 lžíce másla - já dávám přepuštěné ( jak ho připravuji, vám prozradím jindy)
a můj tajný tip - kávová lžička skořice


příprava:
Nejdříve smíchám všechny sypké suroviny na těsto a teprve poté přidám zbytek.
Je to proto, aby prdopeč nezačal předčasně reagovat - těsto by pak v troubě nenaběhlo a vznikla by nám tvrdá placka místo nadýchaného dezertu.
Vymíchám hladké těsto - mělo by mít trochu hustější konzistenci než na palačinky.
Naleju na plech vyložený pečícím papírem.
Navrch nasypu rovnoměrně borůvky a jahody.
Posypu žmolenkou, kterou připravuju jen prsty. Dřív jsem v rámci úsporného opatření používala hnětač, ale ruční práce je v tomto případě nenahraditelná. V rukou se podaří žmolenku lépe promnout a je více nadýchaná.
Peču v předehřáté troubě na 180° C( v horkovzdušné na 160°) cca 30-40 minut.
Posypu moučkovým cukrem.


Dobrou chuť
Vaše Ilona

P.S. Sotva jsem se zbavila jednoho maroda, máme doma dalšího. 
Mikeš se někde poranil packu. 


Nejdřív jsme to léčili podomácku.
Ale nějak se mu to podebralo, tak jsem putovali k veterináři. 
A toto je výsledek.

 

Jsem zvědavá, jak se mi ho podaří udržet doma.
A za jak dlouho si to sundá.
Mám já to život:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš milý komentář. Jsem ráda, že jste navštívili můj blog a přeji krásný den. Ilona