čtvrtek 2. června 2016

RECEPT / Už to začalo.


 

Ale jenom na chvilku.
Je tu doba bezu.
Také se z toho radujete? 
Omamně voní téměř všude.
A teď po dešti obzvlášť:-))

Bezová limonáda a bezová šťáva už má u nás pevné místo.
Léto si bez ní neumíme představit.
Jen zatím pokaždé neodhadnu množství a připravím jí málo.
Tak snad  letos se mi povede připravit dostatečné množství:-)
Co budu potřebovat:
Velkou  zavařovačku o objemu 4 litry
35 květů černého bezu
1 citrón nakrájený na plátky(já přidávám ještě dvě lžíce citrónové šťávy navíc)
0,5 kg cukru
3 litry převařené vody.

 


A jak na to?

Převařenou, ale částečně vychladnutou vodu naleju do sklenice.
Přidám cukr.
Mícháním rozpustím.
Vložím květy bezu, nařezané plátky citrónu a citrónovou šťávu.
Překryji potravinovou folií ve dvou vrstách.
Přidám gumičku k upevnění.
Do fólie prorazím cca tři otvory.
Nechám 24 hodin louhovat při pokojové teplotě.
Přecedím do lahví.
Uložím do sklepa.
Postupně spotřebováváme.

 

 A jedna vychytávka.
Do jedné sklenice přidám lžičku sušeného droždí a získám výborný šumivý nápoj, navíc obohacený o vitamín B.

 

Využíváte černý bez i vy?
Připravujete z něj také něco?
Poradíte mi nějaký Váš osvědčený recept?
Už teď se těším.

Vaše Ilona

2 komentáře:

  1. Babička limonádu dělala také,lahve nejdříve nechala několik dnů nechala za oknem na sluníčku,potom limču přecedia do patentních lahviček,které dala do studeného sklípku.Cca po dvou týdnech byla šumivá limča hotová i bez droždí.Ale nepamatuji si už přesný pomě voda-cukr-květy-citron ?Zato si pořád pamatuju tu chuť a vůni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je neuvěřitelné, jak nám zůstanou ty dětské vůně, chutě uložené v paměti.
      A většinou se nám je v dospělosti nikdy nepodaří znovu zažít.

      Vymazat

Děkuji za váš milý komentář. Jsem ráda, že jste navštívili můj blog a přeji krásný den. Ilona