Ale jenom na chvilku.
Je tu doba bezu.
Také se z toho radujete?
Omamně voní téměř všude.
A teď po dešti obzvlášť:-))
Bezová limonáda a bezová šťáva už má u nás pevné místo.
Léto si bez ní neumíme představit.
Jen zatím pokaždé neodhadnu množství a připravím jí málo.
Tak snad letos se mi povede připravit dostatečné množství:-)
Co budu potřebovat:
Velkou zavařovačku o objemu 4 litry
35 květů černého bezu
1 citrón nakrájený na plátky(já přidávám ještě dvě lžíce citrónové šťávy navíc)
0,5 kg cukru
3 litry převařené vody.
A jak na to?
Převařenou, ale částečně vychladnutou vodu naleju do sklenice.
Přidám cukr.
Mícháním rozpustím.
Vložím květy bezu, nařezané plátky citrónu a citrónovou šťávu.
Překryji potravinovou folií ve dvou vrstách.
Přidám gumičku k upevnění.
Do fólie prorazím cca tři otvory.
Nechám 24 hodin louhovat při pokojové teplotě.
Přecedím do lahví.
Uložím do sklepa.
Postupně spotřebováváme.
A jedna vychytávka.
Do jedné sklenice přidám lžičku sušeného droždí a získám výborný šumivý nápoj, navíc obohacený o vitamín B.
Využíváte černý bez i vy?
Připravujete z něj také něco?
Poradíte mi nějaký Váš osvědčený recept?
Už teď se těším.
Vaše Ilona
Babička limonádu dělala také,lahve nejdříve nechala několik dnů nechala za oknem na sluníčku,potom limču přecedia do patentních lahviček,které dala do studeného sklípku.Cca po dvou týdnech byla šumivá limča hotová i bez droždí.Ale nepamatuji si už přesný pomě voda-cukr-květy-citron ?Zato si pořád pamatuju tu chuť a vůni.
OdpovědětVymazatTo je neuvěřitelné, jak nám zůstanou ty dětské vůně, chutě uložené v paměti.
VymazatA většinou se nám je v dospělosti nikdy nepodaří znovu zažít.