Dost jsem váhala, jestli se vůbec do něčeho takového pustit a jestli na to vůbec mám.
Jsem Váha a někdy váhám tak dlouho, že občas prostě skočím, zavřu hystericky oči a doufám, že to dobře dopadne.
Teda ne že by při pečení chleba šlo o život.
Prostě jsem do toho šla a od té doby chleba peču.
Pravidelně.
Téměř už nekupujeme běžné pečivo.
I když můj muž za jediný správný chléb na topinky považuje klasickou šumavu, stejně jako svou vyhlášenou česnekovou pomazánku maže zásadně na tukové rohlíky.
Ale v těch ostatních případech vítězí můj kváskový chleba.
A tady je jeho velejednoduchý recept.
Potřebujeme pouze několik surovin.
A potom trochu práce.
A o trochu víc trpělivosti.
Ale při správném načasování to ani nebolí.
Tak vzhůru do práce.
Potřebujeme především KVÁSEK.
Ten seženeme buď
- na kváskové mapě tady - velmi snadné, dostupné
- máte štěstí a známe někoho, kdo kváskuje - třeba mě
- sami si kvásek vypěstujeme - prý to jde, ale já si to zařadila do mýtických báchorek, o jejichž pravdivosti nemám v plánu se někdy přesvědčovat
- v okolí máte pekárnu, která peče chleba tradiční metodou. tudíž zvedneme telefon a budeme doufat, že jsou milí a ochotní se s námi o kvásek podělit
Já jsem ke svému prvnímu kvásku přišla díky Verče z Děčína a touto cestou ji děkuju, že mě vyslala na tuto cestu. Opravdu říkám první kvásek, protože jsem umořila Adama, Bedřicha a ano, i Cyrila.
Dneska mám Denise a jsem odhodlaná se o něj starat tak, aby se stal mým posledním.
Tím se dostávám k tomu, že o kvásek je potřeba se starat - chce se mi říct jako o miminko, ale tolik práce s ním není. Úplně postačí, když z něj jednou za týden až 10 dnů upečeme chleba a mezitím si bude odpočívat v lednici.
A já to mám dnes ještě posichrované tím, že část Denise mám uloženou v mrazáku.
Pro jistotu:-))
Takže pojďme na to:
Večer vezmeme kvásek, sklenici vody a sklenici žitné chlebové mouky - POZOR - nepoužívej celozrnnou, špatně kvasí.
Jednoduše smícháme v míse a tu přikryjeme utěrkou.
Připravíme si také zrníčka a ostatní přísady, kterými chceme chleba vylepšit -
-v mém případě to je kmín, slunečnicová a dýňová semínka, ovesné vločky - sesypeme dohromady a zalijeme vodou tak, aby byla celá směs pod vodou.
A můžeme jít spát.
Takhle ráno vypadá rozkvasené těsto, takže hned ODEBEREME KVÁSEK - stačí pár lžic.
A schováme si ho do lednice.
A schováme si ho do lednice.
Pak přisypeme po jedné sklenici žitné celozrnné, pšeničné celozrnné a pšeničné hladké -
- snad je tu vidět, jak jsou ty mouky jiné,
a nabobtnanou směs zrníček - UŽ ŽÁDNOU VODU.
Dále 2 lžíce oleje - klidně experimentujte, ale aspoň zpočátku doporučuju slunečnicový nebo jiný chuťově neutrální olej,
a dvě lžíce soli- ano, opravdu 2 lžíce.
Promícháme, přikryjeme a můžeme jít v klidu do práce.
Odpoledne už máme nakynutou směs,
kterou přeneseme na hodně podsypaný vál - počítejte s tím, že těsto je dost řídké, takže podsypávat budeme dost. Používám už pouze hladkou pšeničnou moukou - už jinou nepřidávám, pouze pšeničnou, když použiješ moc žitné, chleba bude blátivý - taková moskva, takže já se
držím poměru přibližně polovina žitné a polovina pšeničné, ale chce to
zkoušet a člověk si najde svůj poměr, který mu vyhovuje. Takže žádné
strachy, že něco zkazíme.
Tady by měly být vidět bubliny nakynutého těsta.
Rukama vypracujeme nelepivé těsto, ale ne příliš tuhé a
přendáme do podsypané ošatky.
Pokud nejsem vlastníkem ošatky, klidně použijeme třeba cedník vystlaný utěrkou poprášenou moukou.
A necháme kynout 11/2 - 2 hodinky - za tu dobu by těsto mělo nakynout tak o 1/3.
A jdeme do finále.
Do trouby vložíme dva plechy - jeden dospodu( ten slouží k podlití vodou a vytvoření páry).
Takhle vypadá spodní plech po několika letech používání - chudák zohýbaný, ale funkční.
A druhý, na kterém budeme péct chleba a který musí získat dostatečnou teplotu.
Troubu zapneme na maximum a počkáme, až se dostatečně nahřeje.
Jakmile dosáhne potřebné teploty, vyjmeme horní plech a rychle přesuneme/překlopíme chléb z ošatky na plech,úhledně nařízneme, aby mohla unikat pára, vrátíme do trouby a na spodní plech nalejeme cca 1 dcl studené vody.
To vytvoří v troubě páru, která pomůže nakynutí chleba.
To vytvoří v troubě páru, která pomůže nakynutí chleba.
10 minut pečeme na maximum -POZOR, musíme na těch 10 minut vypnout horkovzdušnou troubu, pokud ji máme - těsto by nenakynulo.
Pak troubu trochu vyvětráme, vyndáme spodní plech a dopékáme chleba na 200° cca 40 minut až hodinu.
Chleba je hotov ( dnes je obzvlášť vypečený :-) ), když poklepeme na spodní stranu a ona zvoní, duní, nebo jak to pojmenovat.
Troubu vypneme, chleba dáme chladnout na mřížku, a když budeme úplně potichu, uslyšíme, jak tichounce při chladnutí křupe.
A tímto se přidávám ke kváskové mapě, takže jestli chcete zkusit péct chleba, dejte vědět.
Držím pěsti.
A těším se na vás na naší společné kváskové cestě.
To je tak krásně inspirativní, že bych to nejraději zkusil také. Naštěstí mám od tebe pravidelný přísun výtečného domácího chleba a tak se soustředím na konzumaci. Stojí za to.....! A přidám ještě jednu praktickou zkušenost. Tenhle báječný chleba je nejen chuťově výborný, ale vydrží i týden čerstvý a měkký.
OdpovědětVymazatVlado
děkuji za pochvalu:-)
Vymazatjá už vidím,jak mi to nevykyne nebo se to rozleze...co kdybych to nakonec dala upéct do pekárny ?
OdpovědětVymazatcelé to můžeš strčit do pekárny, ale mně se na tom líbí právě ta nejistota, jak to nakonec dopadne
Vymazat